Nu er der sat navne på de syv ryttere, der skal repræsentere Danmark ved VM i e-cykling, som afholdes den 18. februar 2023.

Danmarks Cykle Unions udvalg for e-cykling har udvalgt tre herrer og én kvinde, der skal deltage ved VM i e-cykling. Derudover har tre herreryttere yderligere kvalificeret sig selv til VM gennem Zwifts såkaldte Continental Qualifier.

På herresiden har e-cyklingudvalget udtaget følgende ryttere:

Anders Foldager (Biesse-Carrera)
Oskar Hvid (Team Bache-JS.dk)
Joakim Lisson (Slagelse Cykle Ring)

Anders Foldager vandt sølv ved VM i e-cykling i 2020 og har vist et utroligt højt niveau igen i år, blandt andet i Uno-X Superligaen. Oskar Hvid har ligesom Foldager tidligere deltaget ved VM, hvor han i 2022 blev nummer seks. I modsætning til de to andre er Joakim Lisson debutant ved VM, men han er bestemt ikke nogen uerfaren rytter i Zwift-regi. Lige nu ligger Lisson nummer ét på Zwifts egen verdensrangliste.

"En VM-plads er helt klart det største, jeg har opnået på Zwift," fortæller Joakim Lisson. "Muligheden for at repræsentere Danmark var noget, jeg egentlig havde pakket væk, da jeg stoppede på landevejen, så at det nu alligevel kommer til at ske, er en drøm, der går i opfyldelse. Da jeg ikke kører på landevejen, har jeg mulighed for at fokusere fuldstændig på det her. Jeg håber, at det kan være med til at løfte mig endnu mere frem mod februar, så jeg står knivskarpt til at kæmpe med om sejren." 

Udover Foldager, Hvid og Lisson har følgende ryttere kvalificeret sig gennem et udtagelsesløb hos Zwift:

Bjørn Andreassen (Team Nyt Syn powered by Fialla)
Daniel Bligaard Lyhne (Herning CK Elite Biemme Danmark)
Aleksej Calmann (Vejle Cykel Klub)

Udtagelsen til VM har været svær for e-cyklingudvalget; ikke fordi, der har manglet gode ryttere, men simpelthen fordi der har været så mange dygtige ryttere at vælge imellem.

"I Danmark er vi velsignet med så stærk en elite, at vi reelt set har været nødt til at fravælge ryttere, der potentielt kan køre sig på podiet til VM," udtaler formand for e-cyklingudvalget Jesper Svenningsen. "Det har naturligvis gjort selve udtagelsen enormt udfordrende, men i sidste ende er det jo et luksusproblem, som vi ikke skal klage over."

Der er store forventninger til det kommende verdensmesterskab, og e-cyklingudvalget har stor tiltro til de udtagne herreryttere.

"Vi har valgt tre ryttere, som alle kan vinde VM, og vi har ligeledes fravalgt ryttere, som også vil kunne vinde VM. Det betyder også, at alle tre ryttere er klar til at vige deres plads, hvis forberedelserne ikke forløber hundrede procent planmæssigt," fortæller Svenningsen. De tre ryttere er blandt andet udvalgt, fordi deres ruteprofil passer til de udfordringer, de vil møde på VM-ruten.

Hos kvinderne kommer Fie Østerby (Eas Sleep Cycle) til at være eneste repræsentant for Danmark, når VM løber af stablen i februar. Det er tredje gang, hun deltager.

For det danske landsholds vedkommende vil VM igen i år blive afviklet hos Danmarks Cykle Unions samarbejdspartner Pulsure.dk, hvilket betyder, at rytterne vil køre i deres lokaler i Horsens, hvor de kan modtage uvurderlig støtte fra kompetente medarbejdere.

"Vi stiller op for at vinde, og det kommer forberedelserne og taktikken også til at bære præg af," slutter Svenningsen.

VM-formatet

VM i e-cykling består i 2023 af tre korte og højintensive udskillelsesløb, hvor kun de bedste ryttere går videre hver gang. Hundrede ryttere starter. Kun én kan vinde.

Første løb er en kuperet rute på omkring 14 km med 100 højdemeter og en afsluttende 300 m stigning på 4-5%. Kun de 30 bedste ryttere går videre fra dette løb.

Andet løb er en rute på omkring 8,5 km med cirka 160 højdemeter. Løbet slutter på en bakke på omkring 1000 m med 8-9% stigning. Denne etape stiller krav til en VO2 max i verdensklasse og en evne til at præstere over 2,5-3 min. Kun de ti bedste ryttere går videre til det tredje og afsluttende løb.

I finaleløbet kører de sidste ti ryttere et udskilningsløb på en kort rundstrækning på omkring 3 km. På hver omgang øres der to spurter, hvor den bagerste rytter sorteres fra. Den ene af spurterne er en klassisk, flad spurt, og den anden bliver på en bakke, der minder lidt om Leg Snapper i Innsbruck; det vil sige cirka 300 m med 6% i snit. Når der er tre ryttere tilbage, køres en sidste spurt om podiet.

Hvordan det kommer til at gå de danske ryttere, finder vi ud af den 18. februar.