Det danske landshold stiller igen i år til start i de to danske endagsløb Grand Prix Herning og Fyen Rundt.

Foråret er over os, og cyklerne er igen klar til at komme ud på landevejene og give den gas. Fuglekvidder og træningsture er dog ikke det eneste, der hører foråret til. Det betyder nemlig også, at de to UCI-endagsløb Grand Prix Herning og Fyen Rundt befinder sig lige om hjørnet. Foruden etapeløbet PostNord Danmark Rundt er de to endagsløb de eneste i den danske løbskalender, der kan klassificeres som UCI-løb.

Igen i år deltager det danske elitelandshold i de to UCI-løb, og cheflandstræner Anders Lund glæder sig over at kunne samle et landshold til andet end mesterskaber.

”Der er kun få mødepunkter for elitens landshold i løbet af et år,” fortæller han. ”Her er en mulighed for at samle de bedste og skabe mere konkurrenceaktivitet for landsholdet, så de ikke kun samles ved mesterskaber og OL.” Sidste år bestod landsholdet blandt andet af tre World Tour-ryttere, da Mads Pedersen, Johan Price-Pejtersen og Mathias Norsgaard alle stillede op for landsholdet. Ifølge både Anders Lund og løbsarrangørerne giver det noget ekstra til løbene at have landsholdet med.

”De danske løb får World Tour-ryttere til start, som ellers ikke ville kunne deltage, samtidig med at landsholdet får en aktivitet. Rytterne kan køre to flotte løb på dansk grund, og begge løb har en særlig plads i rytternes hjerter, fordi de alle har haft et forhold til dem på et tidspunkt,” fortæller Anders Lund.

World Tour-hold stiller ikke til start i de to danske endagsløb. De højest rangerende hold er nemlig pro-continentalhold. Derfor kan World Tour-ryttere ikke deltage, medmindre de bliver udtaget til landsholdet.

”Ingen løb er nemme at vinde. Det gælder om at balancere holdet, så det bliver tilpasset sportsligt – også med de udenlandske contihold. Det er godt for løbet og landsholdet at have World Tour-ryttere til start. Når der er store navne på startlisten, vægter et godt resultat også mere, fordi man har kørt op med de bedste,” lyder det fra landstræneren.

En forårsdag på heden

Med inspiration i den franske brostensklassiker Paris-Roubaix afholdt man i 1992 for første gang Grand Prix Herning. Her var brostenene skiftet ud med gruspavéer, og netop de 16 indlagte grusveje gør løbet til noget særligt. Løbet kaldes nu en dansk forårsklassiker, og i Herning har man ambitioner om hele tiden at udvikle løbet og gøre det bedre.

Med tre sejre er Bjarne Riis den cykelrytter, der har vundet Grand Prix Herning flest gange. Andreas Stokbro, der vandt sidste år, kan dog tangere rekorden, hvis han løber med sejren igen. Spekulationer i rekorder må dog vente, til startlisten er offentliggjort.

Danmarks ældste cykelløb

Fyen Rundt kan bryste sig af at være Danmarks ældste cykelløb og det tredjeældste i verden, der stadig bliver afviklet. Ifølge hjemmesiden for Fyen Rundt er det kun The Westerham Hill Climb i England og Liège-Bastogne-Liège, der er ældre.

Det første løb blev kørt i 1894. Otte mænd stillede til start på rutens 212 km, og de blev sendt afsted i intervaller på fem minutter. I princippet en meget lang enkeltstart. Vindertiden var 9 timer og 39 min. Dét format havde måske ikke fungeret i dag, men løbet var en succes. I 1978 indførte man også et motionsløb, og man kan stadig prøve kræfter med Fyen Rundt. Motionsløbet køres den 14. maj – samme dag som elitens løb (læs mere).

Sidste år vandt Mads Pedersen sammen med det danske landshold. Det var den tredje Fyen Rundt-sejr for Mads. Hvem der trækker i de rød-hvide farver i år, er endnu ikke offentliggjort, men det er ambitionen at stille med en eller flere World Tour-ryttere.