DCU's elitechef Morten Bennekou ser tilbage på 2022 gennem et par cykelbriller.
Der er ikke mange dage tilbage af året 2022. Der er heller ikke mange lyse timer at arbejde med her i december. Men rigtig mange af de dage, der har været i årets løb, har været endda rigtig gode for dansk cykelsport. Ligesom der er meget mere lys end mørke, når jeg kigger mig omkring i det danske cykelsportslandskab. Jeg kan dermed se tilbage på 2022 med stor glæde, samtidig med at jeg kan se frem mod 2023 og OL-året 2024 med masser af optimisme og håb. Sammen med alle jer andre, der elsker cykelsporten, og som i særdeleshed brænder og kæmper for dansk cykelsport.
Lad mig starte tilbageblikket på året, der snart er gået med medlemstallet i B&U-landevej. Her er det ingen hemmelighed, at vi i en længere årrække har bevæget os i den gale retning med færre og færre licenshavende ryttere og dermed mindre og mindre felter om søndagen. Men den trend er vendt så eftertrykkeligt her i 2022. Vi venter på de officielle medlemstal, som kommer fra DIF i starten af det nye år, men bulletinerne fra klubberne lover endda fantastisk godt. Således ser det ud til, at en helt igennem skøn blanding af dansk Tour-start, historisk Vingegaard-sejr i Tour de France samt et yderst succesfuldt BørneTour-koncept har trukket noget i retning af 300-400 nye drenge og piger til vores cykelklubber, hvilket må varme os alle langt ind i hjertet. Så er næste skridt i processen jo, at dansk cykelsport formår at holde på alle disse børn og unge, som i 2022 forelskede sig i cykelsporten!
Men lad mig lige vende tilbage til årets udgave af Tour de France, som med fire danske etapesejre, en vunden bjergtrøje samt selvfølgelig på toppen af det hele en samlet dansk Tour-sejr blev den absolut mest succesfulde Tour for dansk cykelsport nogensinde - og så endda med tre etaper på dansk grund! En udgave, der bliver svær at gøre bedre, om end jeg er sikker på, at danske ryttere også kommer til at sætte et flot og stærkt aftryk i de kommende sæsoner.
2022 var også året, hvor Danmark for første gang lagde asfalt til et World Tour-løb for kvinder. Nemlig Tour of Scandinavia, som jo køres fra Danmark gennem Sverige og til Norge. Et løb, som dels fik en fantastisk start i Danmark, og dels fik en samlet dansk vinder i Cecilie Uttrup Ludwig. Og dermed altså endnu en kombineret sportslig og eventmæssig succes på dansk grund.
Inden jeg forlader kvinderne på landevejen, må jeg også lige sætte et flot ”X og slange” ved Cecilies samlede sæson, som på trods af et relativt langt coronaafbræk i foråret, udover sejren i Skandinavien, kastede tre samlede top-7 placeringer af sig i Giroen, Touren og Vueltaen. En etapesejr i Tour de France. Et dansk mesterskab i linjeløb. En 6. plads i Flandern Rundt. En 5. plads i Strade Bianche. Og så afslutningsvis en 5. plads ved VM i landevejscykling. 2022 bliver heller ikke sådan lige at forbedre for Cecilie, men ingen tvivl om, at hun alligevel går efter det i 2023!
I Danmarks Cykle Union går vi jo med den her formulering, som hedder, at vi vil være ”Danmarks Nye Nationalsport”, og vi lader os ikke mærke med, at nogen siger, at det kan man ikke måle, eller at vi aldrig når op på niveau med fodbold eller håndbold. Vissevasse. Stod man på Rådhuspladsen onsdag d. 27. juli, vil man give mig ret i, at cykelsporten har et fantastisk momentum – også i den brede danske befolkning.
Også på cykelbanerne er der lovende muligheder og perspektiver i sigte. Ikke mindst er det værd at bemærke, at planerne og drømmen om en regulær cykelbane i Århus fortsat lever – måske endda i bedste velgående! Efter at vi således en overgang følte, at vi som sportsgren var på vej ud af Kongelunden i Århus, er det nu den klare fornemmelse, at der blæser nye vinde, som gør, at vi igen tør tro på, at vi også kan ende med at få en facilitet til banecykling i Jylland. Et faktum, som på lidt længere sigt vil have helt uvurderlig betydning for banesporten og herunder talentudvikling og senere vores elitære arbejde. Først og fremmest selvfølgelig fordi en bane centralt placeret i Jylland vil flytte vores rekrutteringsmuligheder til et niveau, hvor alle der kunne tænke sig at dyrke banecykling, faktisk vil have en reel mulighed for at gøre det. Med alle de muligheder og perspektiver det kaster af sig på længere sigt.
Rent sportsligt er vi godt på vej mod OL i Paris, både i forhold til vores mandlige og kvindelige projekter. På herresiden er vi begunstiget af en bredere gruppe, end vi nogensinde tidligere har set, da både Tokyo-deltagerne og nye, unge ryttere trænger sig på til det hold, der skal repræsentere dansk banecykling i Paris. På damesiden er vi ”still going strong” med Julie Leth og Amalie Dideriksen, som her i 2022 beviste, at de også skal tages meget seriøst som medaljekandidater i de kommende to år. Samtidig med at vi gør, hvad der står i vores magt for at skabe arvtagerne til den følgende olympiade frem mod OL i Los Angeles 2028, hvilket naturligvis også er tilfældet på herresiden. Så summa summarum, tillader jeg mig at være optimist i et kort sportsligt perspektiv frem mod OL i Paris.
I MTB ser det bedre ud end vel nogensinde før i forhold til bredden i toppen, når vi ser på vores Dame Elite-ryttere. Med udgangen af 2022 har vi således – med Sofie Hebys indtog på verdensscenen, med Caroline Bohés fortsatte udvikling og med Malene Degns stabilt høje niveau – tre damer i top-20 på verdensranglisten. Tyg lige lidt på den! Tre kvindelige ryttere blandt de 20 bedste i verden! Det er da noget af en udgangsreplik fra dén afdeling af cykelsporten! Da også Sebastian Fini og Simon Andreassen så absolut er med dér, hvor det er sjovt, og med unge Gustav Heby, der viser yderst lovende takter, tegner der sig to meget spændende år for dansk MTB frem mod OL i Paris. Et OL, hvor vi naturligt drømmer om ”fuld plade” med 2+2 deltagere og danske trikoter, der kører med om medaljerne lidt vest for Paris i juli 2024.
På BMX-fronten er det heller ikke for meget sagt, at der sker ting og sager i de her år, og specifikt bestemt også i år. 2022 blev nemlig året, hvor vi i Danmarks Cykle Union etablerede et Nationalt Elite Træningscenter i København. Et center, hvor vi samler de bedste senior eliteryttere, som dermed dagligt kan træne sammen, og som på den måde får glæde af mulighederne for indbyrdes sparring og et højt konkurrenceniveau i så godt som alle træninger. Ligesom de er i tæt kontakt med landstræner Klaus Bøgh, Danmarks Cykle Union og Team Danmark med alt, hvad det indebærer af værdifuld support. Faktisk har vi ikke nogen skarpe elitære resultatmålsætninger for den igangværende olympiske cyklus, da vi i vores egen optik er i gang med et udviklingsprojekt. Men ikke desto mindre blev 2022 altså året, hvor vi med dansk BMX Racing fødte vores første europa- og verdensmestre. Jeg glæder mig temmelig meget til de næste kapitler i den fortælling!
Som det fremgår af tilbageblikket på 2022 sæsonen, er der stor grund til optimisme i forhold til de kommende års resultatpotentiale i dansk cykelsport. Det skal imidlertid ikke forstås sådan, at jeg mener, at der ikke kan gøres mere for at udnytte det samlede potentiale i de fire olympiske discipliner. For det kan der så absolut! Og som jeg skriver i vores elitestrategi, heldigvis for det, for hvis det ikke var tilfældet, hvad skulle vi så stræbe efter i dansk cykelsport og i Danmarks Cykle Union?
Glædelig jul og godt nytår til alle jer, der elsker cykelsport!
- Morten Bennekou, elitechef