Leadout
- et blogindblik i Danmarks Cykle Union
"Historisk dansk succes i kvindecykling"
Lad mig bare sige det, som det er! Der kører ikke så mange danske kvinder rundt på vejene i international landevejscykling. MEN. De kvinder der kører der, gør det helt fantastisk. Ja, faktisk så fantastisk, at Danmark i et rent elitært perspektiv aldrig har stået bedre, hverken på den individuelle verdensrangliste eller som nation.
Lige nu har vi to danske ryttere i top-10 på en international verdensrangliste, hvor fem nationer er repræsenteret. For første gang nogensinde! Cecilie Uttrup Ludwig som nummer 7 og Emma Norsgaard Jørgensen, der er stormet op ad listen i år, som nummer 10. Det er VIRKELIG ekstraordinært og ekstremt opløftende!!!
Og det bliver ikke ved de individuelle placeringer, for Cecilies og Emmas niveau og placeringer på verdensranglisten medfører også, at Danmark som nation ligger på en yderst bemærkelsesværdig 3. plads, hvilket i sig selv også er historisk!
Og så spørger djævlens advokater måske, om det ikke er sigende, at to ryttere nærmest egenhændigt kan bringe en nation så højt op på ranglisten. Og til det svarer jeg ved blot at henvise til herrernes verdensrangliste, hvor to ryttere fra Slovenien (gæt selv hvem!) lige så egenhændigt placerer Slovenien på en 3. plads på nationernes verdensrangliste. Sådan er det, når bare man har ryttere, der kører stærkt nok J
Hermed lidt interessant bonus info:
1. Emma er med sine 22 år den yngste rytter i top-20 på kvindernes verdensrangliste.
2. Gennemsnitsalderen i top-20 på kvindernes verdensrangliste er 30 år, hvilket betyder, at både Cecilie og Emma aldersmæssigt, har alle muligheder for at bevare deres pladser i verdenseliten og måske endda avancere på verdensranglisten i de kommende mange år.
Og så til det store perspektiv! Her tænker jeg, at de præstationer og resultater som Cecilie og Emma lige nu leverer, i høj grad må animere den næste generation af piger og unge kvinder i dansk cykelsport. Fordi vores nuværende verdensstjerner beviser, at man som ung dansk pige godt kan både drømme om og tro på, at man kan nå hele vejen til toppen. Hvis man virkelig gerne vil, og gør dét, der skal til - i et passende tempo!
Og så er det værd at tage med i betragtningen, at de to ryttere – og i øvrigt også Amalie Dideriksen som blev verdensmester i 2016 – er ud af en ret begrænset population af danske pige- og kvinderyttere. Hvilket vil sige, at en relativt stor procentdel af vores danske ryttere rent faktisk er i stand til at nå det allerhøjeste internationale niveau, med den rette indsats og det rette mind-set!
Også for os i Danmarks Cykle Union er det animerende, at danske kvinderyttere gør det så fantastisk godt! Da det jo naturligt også giver os blod på tanden i forhold til at satse yderligere på kvindecykling i fremtiden. Fordi vi jo også bliver bekræftet i, at det rent faktisk kan lade sig gøre at nå toppen med udgangspunkt i ”lille Danmark” og dansk cykelsport. Det overrasker os sådan set ikke, men det varmer og motiverer, når vi konstaterer det!
Så dagens status er én af en række grunde til, at vi i Danmarks Cykle Union rigtig gerne vil tage nye skridt i forhold til den næste generation af kvindelige cykelryttere på landevejen. Sammen med de nuværende kvinderyttere på højeste internationale niveau, da de jo er åbenlyse rollemodeller for den næste generation. Og sammen med de danske cykelklubber, hvoraf flere i de sidste par år har taget yderst prisværdige skridt i forhold til at understøtte udviklingen i dansk pige- og kvindecykling.
Vi vil med andre ord rigtig gerne gøre vores til at bevare og allerhelst øge det høje niveau, som en lille håndfuld ryttere på landevejen lige nu leverer. Og vi er stærkt motiverede for at arbejde for, at vores kontingent af kvindelige ryttere på World Tour niveau øges i fremtiden. Og, nå ja, så drømmer vi selvfølgelig også om et bane-holdløbsprojekt for kvinder indenfor en ret overskuelig fremtid…
Så ja, vi hamrer ufortrødent videre – nu med fornyet motivation – for dansk cykelsport!