I gang med e-cykling
Hjemmetræner
På markedet for hjemmetrænere er der indtil flere gode muligheder.
Der er som udgangspunkt tre former for hjemmetrænere:
1) On-wheel
- dit bagdæk kører på hjemmetrænerens rulle
2) Direct-drive
- dit bagdæk afmonteres og cyklen spændes fast på hjemmetræneren ved hjælp af en speciel quick release og kassetten, som er monteret på hjemmetræneren
3) Smartbike
- cykel og hjemmetræner i én integreret enhed
Priserne strækker sig fra ca. 3.000 til ca. 9.000 kr., og du skal naturligvis overveje, hvad du får for prisen, inden du investerer.
Plads og indretning
Hjemmetrænerne varierer i størrelse og vægt, og derfor skal du huske at tage hensyn til forholdene, hvor du bor - overvej, hvor hjemmetræneren inklusive cykel skal stå.
Skal hjemmetræner og cykel stå permanent på en fast plads i hjemmet, kan du måske bruge en større og tungere model, men har du behov for at tage hjemmetræneren med ud til stævner, eller skal den pakkes væk ofte, er en lettere og mere kompakt model måske det bedste valg til dig.
Støjgener
Skal din hjemmetræner stå lige op ad børneværelset, og cykler du primært om aftenen, når børnene er puttet? Bor du i lejlighed?
Hvis du svarer ja til ét eller begge af disse spørgsmål, skal du overveje en af de modeller, der er mest støjsvage. Du kan dog dæmpe støjen med eksempelvis en måtte under hjemmetræneren, men som udgangspunkt ligger støjniveauet lidt højere ved en "on wheel"-hjemmetræner end en "direct drive"-hjemmetræner. Vi anbefaler, at du prøver de forskellige modeller først, så du selv kan vurdere støjniveauet.
Watt
Der vil være forskel på, hvor mange watt hjemmetrænerne kan simulere, og du skal vurdere, hvordan din træningsoplevelse skal være. Hvor nogle modeller kan simulere op til 2.000 watt, ligger andre under 1.000 watt, og afhængigt af dit ambitionsniveau og ønsker til træningsoplevelsen, skal du overveje at se specifikationerne igennem på de modeller, du har udset dig.
Du tænker måske, at det er umuligt for dig at træde mere end 1.000 watt, men det ville være ærgerligt, hvis dit ambitionsniveau undervejs i træningen øges, og du taber en sprint pga. en teknisk begrænsning.
Muligheder for tilkobling - vigtigt!
Der kan være forskelle på hjemmetrænernes tilkoblingsmuligheder til en "skærm" eller enhed (og dermed internettet) - de fleste nyere modeller kommer med mulighed for tilkobling til telefon, tablet og PC, hvor det mest almindelige er via Bluetooth eller ANT+.
Tilkoblingsmulighederne er et must, hvis du ønsker ekstra sjov og fleksibilitet i din træningsoplevelse.
Du kan finde meget mere om typerne af ovenstående hjemmetrænere i flere forskellige fora på internettet og direkte på producenternes hjemmesider - Popular Mechanics har gennemgået en række forskellige hjemmetrænere og har gode input - læs mere her (eksternt link - artiklen er på engelsk).
Når du har fundet hjemmetræneren, der passer dig bedst, så er du langt og står nu overfor et næsten lige så interessant valg på din rejse mod at blive fuldblods e-cyklist; valg af simulator.